Gehoorbescherming op de motor

Bij een snelheid van 120 km/u mag je eigenlijk maar zeven minuten zonder gehoorbescherming rijden. Zo hoog is de belasting van het oor. Bij 120 km/u wordt onder de helm gemiddeld 98 decibel windruis gemeten op het oor. Dit komt overeen met het lawaai van een cirkelzaag! Dit is een aanslag op je oren. Een veilige gehoorbescherming is dus geen overbodige luxe. Deze bescherming houdt de windruis tegen, maar laat het geluid van de motor en het verkeer wel door. Een teveel aan lawaai merk je als je na het afzetten van de motor en de helm nog steeds het idee hebt dat je op de snelweg zit. Tijdens het motorrijden krijgen haarcellen in het oor te veel lawaai te verwerken, en ze hebben te weinig tijd om te herstellen. Heb je na het rijden een piep in je oor? Dan kun je er vanuit gaan dat enkele haarcellen zijn afgestorven. Dit is een definitieve gehoorbeschadiging! Met gehoorbescherming is dat te voorkomen. 
Alpine MotoSafe


Het geluid van motor en verkeer
Het is gevaarlijk wanneer je helemaal afgesloten bent van je omgeving en het verkeer. Daarbij komt dat je natuurlijk wel je motor wilt blijven horen. Vandaar dat Alpine oordoppen voorzien zijn van speciale filters, deze filteren alleen de schadelijke windruis weg.

Welk risico loopt een motorrijder?
De wettelijk veilige grens voor je gehoor is 80 dB. De politie heeft de windruis onder de helm gemeten. Daaruit bleek dat je bij een snelheid van 100 kilometer per uur maar 15 minuten zonder bescherming mag rijden om onder deze limiet te blijven. Bij 120 km/u is dat 7 minuten en bij 140 km/u zelfs maar 3 minuten. Geen enkele helm dempt voldoende om je oren afdoende te beschermen.

MotoSafe gehoorbeschermers
De Alpine MotoSafe wordt ook wel ‘de universele otoplastiek’ genoemd. MotoSafe bestaat uit twee universele gehoorbeschermers uitgevoerd met speciale dempingfilters tegen normale windruisen extra filters voor zwaardere demping. De MotoSafe oordopjes zijn gemaakt van een unieke, flexibele,duurzame kunststof. Door de warmte van  je oorpassen de dopjes zich binnen enkele minuten aan de vorm van de gehoorgang aan. Bij normaal gebruik gaan ze circa twee motorseizoenen mee.
MotoSafe is verkrijgbaar voor 24,50 euro inclusief etui en extra filters.

Otoplastiek: de oordop op maat
Een otoplastiek is een op maatgemaakte gehoorbeschermer.Van je oorafdruk wordt in het Alpine laboratorium een perfect passend oorstukje gemaakt. Daarin worden speciale windruisfilters geplaatst, waardoor je motor en het verkeer goed hoorbaar blijven. Je gehoor wordt dus niet afgesloten. 
Alpine Otoplastiek


Zachte materialen
Er zijn harde en zachte otoplastieken op de markt. De speciaal door Alpine ontwikkelde zachte materialen zijn vele malen beter dan de harde. De zachte oordoppen zijn comfortabeler, hebben een langere levensduur (min. vijf jaar!), een betere demping en blijven goed in je oor zitten. Let hierop bij aanschaf, want harde oordoppen zijn niet geschikt voor onder de helm. Alle informatie over gehoorbescherming op de motor vind je op de website van Alpine.

Terug naar > * Startpagina * Motortips