Enkele aanwijzingen voor het rijden in groepen

•  Beperk de grootte van de groepjes tot maximaal zes motoren.

•  Zorg dat er één persoon (bij voorkeur gedurende de hele rit dezelfde persoon) met de routekaart en routebeschrijving voorop rijdt. Deze voorrijder zou een meer ervaren motorrijder moeten zijn, die duidelijk en op tijd aangeeft wanneer de groep rechts of links moet gaan en niet onverwachts/onnodig van snelheid verandert. De voorrijder bepaalt het tempo. Dit tempo moet geschikt zijn voor de gehele groep. Dus ook voor de minst snelle motorrijder in de groep.

•  Een voorrijder moet doordacht rijden en de groep bij elkaar weten te houden. Als er bijvoorbeeld in de verte een stoplicht al een poos op groen staat en dus zo op rood zal springen, ga dan niet op het gas om het stoplicht nog even te pakken. De rest van de groep zal dit niet meer halen. Gevaarlijke situaties of uit elkaar van de groep zijn dan het gevolg. Ga als voorrijder niet juist op de rechte stukken op het gas. Laat deze stukken een gelegenheid zijn voor het peloton om weer aan te sluiten.

•  De minst ervaren rijders, rijden achter de voorrijder. Denk niet dat de voorste rijders het hardst rijden. Achterin moet juist het hardst worden gereden om de groep bij te houden. De kans dat er gaten vallen, die weer dicht gereden moeten worden, is daar het grootst. Indien een groep wordt gevormd door voornamelijk snellere rijders, dan kan hier van worden afgeweken. In dat geval rijdt de snelste (die tevens kaart kan lezen) voorop, gevolgd door degene die daarna het snelst is enz.

•  Degene die achteraan rijdt, de achterrijder, (bij voorkeur gedurende de hele rit dezelfde persoon) houdt de groep bij elkaar. Dit zou ook een meer ervaren motorrijder moeten zijn. Bij voorkeur een van de snelste van de groep.

•  Iedereen houdt degene die achter hem/haar rijdt in de spiegel in de gaten en laat het tempo terugvallen of stopt zodra deze achterblijft. Duurt het enige tijd voordat degen die achter je reed weer in je spiegel verschijnt, dan stop je. Degene voor jou zal dit dan ook doen. Blijft het duren voordat de achterblijver verschijnt, dan keert de voorrijder om bij de eerste gelegenheid waar kan worden gekeerd en rijdt deze de route terug, om hopelijk te constateren dat enkel iemand vanwege een verkeerslicht of andere verkeerssituatie niet mee heeft kunnen komen of er sprake is van pech onderweg. Zeker na het afslaan is het zaak dat iedereen controleert of degene die achter hem reed daar nog steeds rijdt. Als iedereen dit doet kan er nooit iemand kwijtraken!

•  Blijf zo veel mogelijk in dezelfde volgorde achter elkaar rijden. Dan weet iedereen wie er achter hem of haar hoort te rijden en is de kans dat niet wordt opgemerkt dat er iemand kwijt is vele malen kleiner.

•  Mocht je de groep toch kwijt raken. Rij dan rustig door tot de eerstvolgende afslag/kruising. Heb je je groep dan nog niet ingehaald, wacht hier dan tot ze voor je terugkomen. Je weet immers niet of ze hier zijn afgeslagen of rechtdoor zijn gereden.

•  Rij je eigen tempo! Rij zeker niet harder dan je eigenlijk wil. Ze wachten toch wel op je en je hoeft je er echt niet voor te schamen als je niet de snelste bent. Ben in ieder geval de wijste. Als je merkt dat degene achter je steeds voor je moet inhouden, laat hem of haar dan passeren, door wat langzamer te gaan rijden en te gebaren dat hij of zij er langs kan. Dit geldt natuurlijk niet voor de achterrijder. Ga niet dicht op je voorganger rijden als deze wat langzamer is dan jij. Geef iemand de gelegenheid om zijn / haar eigen tempo te rijden zonder opgejaagd te worden. Passeer je voorganger desnoods zodra hier gelegenheid voor is. Je bent zelf verantwoordelijk. Vertrouw dus nooit blindelings op je voorganger; kijk en beslis altijd zelf. Blijf altijd zelf het verkeer en zaken zoals geparkeerde auto’s, spelende kinderen en zijstraten in de gaten houden.

•  Passeer iemand nooit binnenlangs in een scherpe bocht!

•  Ga, als er voldoende ruimte is, niet recht achter elkaar rijden, maar hou de zogenaamde baksteen formatie aan, waarbij om en om schuin achter elkaar wordt gereden.(In bochten trek je je niets van die hele baksteenformatie aan, en rij je je eigen lijn! Hou er dan dus ook rekening mee dat je voorligger voor de bocht naar de buitenkant van de bocht zal uitwijken!) Bij slecht wegdek verlaat je ook de baksteenformatie. Niet in gaten of over gladde stukken rijden is dan belangrijker. Hou dan extra afstand ten opzichte van degen voor je.

•  Ga niet te dicht op elkaar rijden, maar ga ook weer niet zo ver uit elkaar rijden dat dit aanleiding is voor overig verkeer om tussen de groep te gaan rijden. Als je te dicht op elkaar rijdt kan het zijn dat je onvoldoende tijd hebt om te stoppen als degene voor je plotseling in de ankers moet. De kans dat een andere weggebruiker je over het hoofd ziet doordat je wegvalt achter je voorganger is dan ook veel groter. Als je het gezicht van degene voor je in zijn of haar spiegel kunt zien, dan weet je dat je op de juiste afstand achter degene voor je rijdt. Je weet dan ook zeker dat jij ook wordt gezien.

•  Vertraag op tijd om af te slaan, verras degene achter je niet met een noodstop.

•  Geef duidelijk en tijdig signalen en let op elkaars signalen. Geef bijvoorbeeld ook bij het passeren van een fietser richting aan. Degene achter je is dan geattendeerd op de fietser. Zet ook op tijd je knipperlicht weer uit!

•  Haal alleen in als het echt kan. Als er wordt ingehaald doe dat dan nooit met de hele groep tegelijk! Als er te veel motoren voor je rijden heb je onvoldoende overzicht en is de kans dat je elkaar in de weg rijdt bij het terugkeren naar de eigen weghelft te groot. Haal in met twee motoren tegelijk. Ga na het inhalen en terugkeren naar de eigen weghelft niet meteen van het gas af. Zorg er voor dat degenen achter je, ook nog voldoende ruimte hebben om terug te kunnen keren naar de eigen weghelft. Vertrouw je degene voor je hier niet op, of heeft deze hier, doordat er bijvoorbeeld haasje over wordt gespeeld met een colonne auto’s, geen ruimte voor, wacht dan met inhalen tot je zeker weet dat je na het inhalen ook veilig terug kunt naar de eigen weghelft.

•  Hou voldoende afstand van het in te halen voertuig. Zo hou je voldoende zicht op de weg hiervoor en je kans hebt om te accelereren al voordat je naast het in te halen voertuig bent en kun je het inhaalmoment zo kort mogelijk houden.

•  Spreek vooraf duidelijk af om de hoeveel kilometer er getankt gaat worden. De voorrijder zal hier dan rekening mee houden. Mocht je toch eerder gebruik moeten maken van een tankstop, signaal (lichtsignaal of claxonneren en vertragen) dan naar degene voor je en wijs naar je tank.

Terug naar > * Startpagina * Motortips